Källor att utforska på egen hand om det som på svenska kallas föräldraalienation

Det finns många källor  om du vill veta något om den empiriskt observerade företeelse som på svenska kallas föräldraalienation, och på engelska Parental Alienation, PA. Här är några:

 • En internationell grupp som verkar för att fördjupa kunskapen om och för att sprida upplysning om föräldraalienation är PASG, Parental Alienation Study Group, som du hittar på nätet, Parental Alienation Study GroupRedaktör för nyhetsbrevet en gång varannan månad är Steven Korosi, Australien. LHS är redaktör för de nordiska länderna. Här Korosis inlägg från  hösten 2015:

”Awareness of parental alienation (PA) continues to grow in Australia and New Zealand. Those of you in Australia, New Zealand interested in research, study and advocacy on all aspects of parental alienation (PA) might consider joining the Parental Alienation Study Group (PASG).

The PASG now has more than 240 members, academics, researchers, practitioners such as mental health clinicians, forensic psychologists and psychiatrists, legal counsel, and judges across more than 40 countries-including members in Australia.

The members of PASG are interested in educating the general public, and are also interested in developing and promoting research on the causes, evaluation, and treatment of parental alienation and have published more than 50 books on parental alienation and related topics and scores of articles in peer reviewed journals.

Members also receive the international newsletter, Parental Alienation International (PAI), published 6 times per year. The next edition is due in November 2015.

In particular the July 2015 addition of Parental Alienation International (PAI) featured a report on the growing interest in research on PA and PAS, noting 5 recent research studies underway around the world, in the USA, South Africa and 2 studies now underway in Australia.

The September 2015 edition of Parental Alienation International (PAI) featured:

 • Advocacy efforts by PASG rebutting claims that parental alienation has no scientific basis, a report on the growing interest in research on PA and PAS, noting 5 recent research studies underway around the world, in the USA, South Africa and 2 studies now underway in Australia, and
 • A report on misleading and incorrect information about parental alienation delivered to frontline family violence workers in Australia
 • Commentary on Dr. Craig Childress’s book, Foundations: An Attachment-Based Model of Parental Alienation. Many of you will be aware of his views, particularly that he seeks to locate parental alienation within established psychological principles and theories, particularly attachment theory.  One of his purposes is to address what he believes is one of the major criticisms of parental alienation as originally formulated by Dr. Richard Gardner, that it is based entirely upon empirical observation.

The PASG welcomes new members, especially from Australia and New Zealand.   Contact the PASG through the ‘Contact Us’ button on the website (pasg.info) with a brief email explaining your interest in PA.”

 

 • På nätet går det via meetup.com att konstatera att det sedan 2009 bildats över 66 grupper/nätverk relaterade till föräldraalienation (parental alienation) med över 3500 medlemmar, och en stor mängd sidor i ämnet på Facebook når ut till ett stort antal.

 

 • På Youtube hittar du många instruktiva filmer som förklarar och ger inblickar i vad föräldraalienation handlar om – och hur det drabbar de involverade barnen, t ex:

 

 • I Frankrike finns organisationen ACALPA som under flera år spritt kunskap, bl a till poliser, domare och psykiatriker. Instruktiva korta filmer finns på deras hemsida, liksom litteratur på franska. På youtube finns flera filmer på franska om föräldraalienation, bl a en intervju med Olga Odinetz, ledaren för ACALPA sedan många år, Visiter le site : http://www.acalpa.org/

 

 • I februari 2016  publicerades den senaste boken på franska om föräldraalienation, redigerad av  Olga Odinetz, och psykiatern, dr Roland Broca: Séparations conflictuelles et alienation mentale: Enfants en danger, Lavoisier.

 

 • I Spanien och i Sydamerika  finns ett växande antal professionella som arbetar för att sprida kunskap om föräldraalienation och för att förebygga samt ge hjälp, se  t ex:
 • (2013) Asuncion Tejedor Huerta, Asuncion Molina Bartumeus, Núria Vásquez Orellana: PIVIP. Program de Intervención para Victimas de Inteerferencias Parentales, EOS, Psicologia Juridica, Madrid.

 

 • Brasilien instiftade 2010 en lag vilken kriminaliserade alienerande beteende eftersom det skadar barnen som utsätts för det. Lagen  finns översatt till svenska  på sidorna  75-79 i  (012,2013) Lena Hellblom Sjögren: Barnets rätt till familjeliv. 25 svenska fallstudier av föräldraalienation, Studentlitteratur, Lund, 3 V-förlaget, Rimbo.

 

 • I Rumänien har referenser till litteratur  från PASG, Parental Alienation Study Group inspirerat Catalin Bogdan till att framgångsrikt driva PA-mål i domstol, se  Nick Childs rapport 25 februari 2016:
 • http://wp.me/p5g5In-Ns

 

 • ISNAF, International Support Network for Alienated Families. På deras hemsida kan du bl a läsa om amerikanska föräldrars erfarenheter av att orättfärdigt avskiljas från sina barn. http://isnaf.info/home
 • ”Här ett citat från ISNAFS hemsida med deras svar på frågan ”Vad är föräldraalienation”?
 • ”Parental Alienation is child abuse.Parental Alienation is caused when one parent or other significant adult turns the child against the other parent or family members. Some authors liken this effect to be the same as induction to a cult where degradation, manipulation and brainwashing are staples. Children walk a tortuous road when they are forced to choose between parents.

  Rejected, alienated, estranged and erased from children’s lives, heartbroken parents live with guilt, grief, and shame on a daily basis as fingers are pointed, backs are turned and children suffer.  Alienated parents are condemned by innuendo and by maligning.  When searching for an attorney, educator,  psychologist, or clergy understand that there are comparatively few with expertise in parental alienation.”

 

 • Den amerikanske psykologen Richard Warshak har skrivit en grundläggande och  lättläst bok: (2010) Divorce Poison.  How to protect your child from badmouthing and brainwashing, New York. Harper.
 • Dr Warshak intervjuas av  domare, Harvey Brownstone i en talkshow ”Family Matters” producerad i Canada, utlagd av Richard Warshak på hans hemsida den 20 juli 2013 under rubriken:

  What Courts Can Do About Parental Alienation

 • På Youtube finns också en kort intervju med Warshak där han bl a berättar om återföreningsprogrammet under 4 dagars internatvistelse: Family Bridges.
 • Se också presentation av detta (2010) Family Bridges: Using insights from social science to reconnect parents and alienated children. Family Court Review, 48, 48-80.

 

I Canada har Kathleen Reay och hennes team utvecklat ett annat återföreningsprogram med lyckade resultat:

” Our preliminary outcome evidence revealed a 95% success rate – American Journal of Family Therapy, 2015, Vol. 43 (2).

Programmet för att hjälpa barn och den förälder som varit åtskilda samt ge stöd till den förälder under vars kontroll  barnet varit presenteras så här på deras hemsida:

”With over 30 years of experience, Dr. Reay is an internationally-acclaimed expert in parental alienation, estrangement, child psychological abuse and related trauma. She is a popular and frequent keynote speaker in her area of expertise.  For this reason, the Family Reflections Reunification Program led by Dr. Reay is the first of its kind worldwide and draws families from the United States, Canada, Europe and other parts of the globe. With this level of diversity, our organization offers optional in-person language translation services.  We provide reunification services at our beautiful Okanagan Retreat in British Columbia or near the Family’s American or Canadian Locale. In 2016, the FRRP team will be providing reunification services in other parts of the world.”

Kontakt via e-mail: familyreflectionsprogram@gmail.com

 

 • I Sverige finns flera föräldragrupper, en del av dem med sluten kommunikation mellan medlemmar, så som t ex ”Fria barn”, ”Rädda M” med flera grupper där föräldrar, mest mammor som oberättigat avskilts från kontakt med sina barn ger varandra stöd och utbyter erfarenheter.

 

 • ”Pappa-Barn” med flera lokalgrupper välkomnar också mammor och mor- och farföräldrar. Den 9 april 2016 anordnas kongress i Stockholm på temat ”Barnens bästa i skilda världar.”

Denna illustrativa kurva, som visar det ökade antalet tvistiga familjemål sedan lagen ändrades 2006 och ”samarbetsproblem”, som är mycket lätta att skapa, blev grund för ensam vårdnad, har gjorts av Jan Angner, Pappa-Barn i Östergötland.

 

 • Mor-och farföräldrarnas förening har nyligen bytt namn till ”Saknade barnbarn”,
 • www.saknadebarnbarn.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.