Livets mening?

Funderingar 2017-10-14 av Lena Hellblom Sjögren

”I ett barns skepnad uppenbaras livets mening”

Aforism av Rabindranath Tagore

För länge sen, då jag var lärarvikarie och eleverna läste svenska arbetarförfattare,uppmuntrade jag dem att skriva till någon då levande. De skrev till Ivar Lo Johansson. De skrev och frågade honom om vad som är livets mening.

Av en händelse, när jag vid samma tid flanerade på söder i Stockholm, fick jag syn på Ivar Lo Johansson vid ett skyltfönster. Jag tog mod till mig, presenterade mig som lärarvikarien för de skolelever som skrivit till honom och frågat om livets mening.

– Kom med mig upp till mitt arbetsrum, föreslog han. Där bad han mig titta ut genom sitt fönster, på skatorna som flög med den ena pinnen efter den andra och byggde ett bo. Dem kan man fråga om livets mening…

Ivar Lo visade sina böcker, översatta till många olika språk. Han berättade barndomsminnen. Ett av dem som jag minns:

– Det var tidigt på våren, mor bad mig hämta potatis i jordkällaren. Väl där såg jag något som spirade i själva nyckelhålet. Det var en grodd från en potatis som letat sig mot ljuset och till slut nått det och börjat spira. Den kan du fråga om livets mening…

Att se och vara i livet, bygga bo, hitta ljuset och glädjas åt det som spirar!

Men när det som spirar, även då boet delats,  inte får kärlek från båda bodelarna, ja, då är risken stor att det som skall spira aldrig spirar. Det är det som händer då barn grundlöst avskiljs från en mamma eller en pappa som är en bra nog mamma eller pappa, som älskar sina barn.

De som handlägger och beslutar förstår inte att de skadar själva Livet, då de utan att ha utrett sakligt och opartiskt, avskiljer barn från en eller båda sina föräldrar. Livets mening går förlorad.