Lästips 21 april 2016

Det kommer hela tiden nya vittnesmål,  artiklar, böcker om avskilda barn.

Här först ett tips om hur svårt det är för barnen att förlora en förälder som lever men inte tillåts finnas i barnets liv:

htpps://thealienationexperience.org.uk/2016/03/05/the-childs-voice-we-accuse-you-adults/

”Why is there no penalty for violating human rights? What kind of a society is this, which doesn’t penalise that?”

”Varför är det inget straff för att kränka mänskliga rättigheter? Vad är det för slags samhälle som inte gör det straffbart?” Det frågar sig detta vuxna barn som grundlöst tvingades växa upp utan sin pappa.

 

FÖRÄLDRAR SOM BETER SIG ILLA, är den svenska översättningen av en ny bok (2016) som på engelska heter ”Parents acting badly. ”

Boken har en undertitel: ”How Institutions and Societies Promote the Alienation of Children from Their Loving Families.” Författare är de båda filosofie doktorerna Jennifer Jill Harman och Zeynep Biringen, som arbetar med ”Colorado Parental Alienation Project.”

Innehåll:

 1. Introduktion
 2. Vad är alienerande beteenden?
 3. Baseras forskning om föräldraalienation på god vetenskap?
 4. Vilka är alienatorerna?
 5. Hur utövas alienerande beteenden över tid?
 6. Vilken slags relation har allierade barn med alienatorn och hur påverkar det dem?
 7. Hur påverkar föräldraalienation den förälder som barnet hindras ha kontakt med, familjen och samhället?
 8. Hur bidrar föräldraroller, kön och makt till föräldraalienation?
 9. Vilka andra lagliga och kulturella system möjliggör föräldraalienation?
 10. Hur inverkar uppfattningar om föräldraförmåga på föräldrarnas möjligheter att alienera?
 11. Hur kan föräldraalienation erkännas och behandlas mer effektivt?

De konstaterar bl a att föräldraalienation handlar om vuxna som mobbar. Det är något som händer inom familjen, intakt eller uppbruten, men det är inte en privatsak, eftersom det påverkar så många: familjemedlemmar, vänner, skolor, olika program, finansiella institutioner, arbetsgivare, kropps- och psykvårdare och ett överbelastat domstolssystem. Författarna uppskattar att det är så många som 22 miljoner familjer i USA som berörs, och konstaterar att det är förenat med allvarliga trauman över generationer, inkluderande nedbrytande av goda  föräldra-barn-relationer, det större familjesystemet, och  sociala nätverk.

Detta ÄR ett växande problem, som jag ser det; det kan innebära att rekryteringsbasen för olika extremistgrupper vidgas med allt flera unga med identitetsstörningar och dålig självkänsla. Det hör till skadorna de barn ofta får, de alienerade barnen som utan sakligt utredd grund tvingats växa upp utan en mamma/pappa som de älskat och som älskat dem.

Trots den stora omfattningen, konstateras i baksidestexten, är det många som antingen inte vet vad det är eller, om de hört talas om det , inte erkänner att det finns. Ett tredje förhållningssätt är att passivt stå som åskådare medan barn i allt större utsträckning avskiljs från (alieneras) från älskande och adekvata familjer. Ofta med falska anklagelser som grund.

Enligt mitt förmenande är detta en bok som skulle behöva översättas till svenska – är det någon som har kontakter som skulle kunna möjliggöra det?

Undrar Lena Hellblom Sjögren som skrev detta den 21 april 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.